Propaganda verde

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ Fenomenul reduce talia și morfologia păsărilor, amenințându-le supraviețuirea

21 mai 2016 Propaganda Verde Infoverde
vizite 257

Încălzirea din zona Arcticii a determinat în ultimii treizeci de ani o reducere a dimensiunii și morfologiei păsărilor migratoare care se înmulțesc în nordul Rusiei și iernează în Africa, a identificat o echipă internațională de oameni de știință, care a publicat un studiu pe această temă în revista „Science”.

Sursa foto: strangebehaviors.wordpress.com

Puii de fugaci roșu (Calidris canutus) care ies din ou în peninsula Tamir de pe coasta de nord a Siberiei centrale, unde încălzirea globală se accelerează, ating cea mai mică talie înainte de începutul migrării lor spre Africa de vest deoarece aceștia vin pe lume prea târziu și ratează perioada când populațiile de țânțari, hrana lor preferată, sunt cele mai numeroase, cu explicat oamenii de știință.

O analiză a imaginilor din satelit ale peninsulei Tamir din ultimii treizeci de ani arată că zăpada din locurile în care aceste păsări se reproduc se topește tot mai mult pe măsură ce temperaturile cresc.

Dispariția stratului de zăpadă marchează debutul sezonului de vârf al țânțarilor din Arctica, care este principala sursă de hrană pentru acești pui înainte a-și începe migrarea spre coastele Africii de vest.

„Am observat că tinerii fugaci roșii pe care i-am capturat pe coasta baltică în drum spre Africa erau mai mici după verile fierbinți din Arctica”, au explicat cercetătorii, între care se află și Jan van Gils de la „Royal Netherlands Institute for Sea”, unul dintre coautorii ai studiului.

Atunci când ajung în habitatul lor de iarnă, pe coasta Mauritaniei, după o călătorie de 5000 de kilometri, aceste păsări sunt din nou defavorizate deoarece lungimea mai mică a ciocului lor este insuficientă pentru a le satisface alegerile alimentare, moluștele bivalve îngropate între sedimente. Ele sunt forțate astfel să mănânce mult mai puține alimente nutritive și, de obicei, își pierd vigoarea.

Rezultatele acestui studiu susțin ipoteza că reducerea corpului animalelor din cauza schimbărilor climatice perturbă capacitatea lor de a consuma la momentul potrivit suficientă hrană adecvată de care au nevoie, ceea ce duce la malnutriție.

O altă ipoteză avansată pentru a explica această modificare ca o etapă de evoluție ar fi aceea că un corp mai mic este mai bine adaptat pentru a disipa căldura din cauza reducerii suprafeței sale.

Dar, chiar dacă se știe că păsările mai mici supraviețuiesc cu mult mai puțin decât cele mai mari, echipa de cercetători respinge ipoteza că micșorarea corpului oferă un avantaj în evoluția speciei, a spus Jan van Ils, citat de AFP.

sursa=http://www.agerpres.ro/

vizite 257
Mergi pe prima pagina
Propaganda verde © 2022 . Designed by: Livedesign