Propaganda verde

Calitate dezastruoasă a aerului în cele mai multe dintre orașele planetei (OMS)

21 mai 2016 Propaganda Verde Infoverde
vizite 264

Aproximativ 80 la sută dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse unor niveluri de calitate a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit unui studiu publicat joi, citat de agenția France Presse.

Beijing

„În timp ce toate regiunile lumii sunt afectate, locuitorii din orașele cu venituri mici sunt cei care suferă cel mai mult consecințele”, se îngrijorează OMS, cu sediul la Geneva.

Potrivit acestui studiu, 98 la sută dintre orașele cu peste 100.000 de locuitori din țările cu venituri mici și mijlocii nu respectă liniile directoare ale OMS cu privire la calitatea aerului. În țările cu venituri mari, acest procent este de 56 la sută.

Mexico City

Poluarea aerului cauzată de concentrațiile ridicate de particule materiale de tip PM10 ȘI PM2,5, inclusiv poluanți precum sulfații, nitrații și negrul de fum, constituie principalul risc de sănătate reprezentat de mediu.

Acestea cresc riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar și boli respiratorii acute, în special astm, și cauzează peste trei milioane de decese premature în fiecare an la nivel mondial, a subliniat OMS.

New Delhi

„Atunci când aerul poluat învăluie orașele noastre, populațiile urbane cele mai vulnerabile — cei mai tineri, cei mai vârstnici și cei mai săraci — sunt cele mai afectate”, a remarcat dr. Flavia Bustreo, director general adjunct al OMS responsabil al departamentului pentru sănătatea familiei.

Potrivit experților, care au comparat nivelurile particulelor fine în 795 de orașe din 67 de țări, nivelurile globale de poluare a aerului în zonele urbane au crescut cu 8 la sută între 2008 și 2013.

Cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului au fost observate în țările cu venituri mici și mijlocii ale Mediteranei de Est și Asiei de Sud-Est, unde nivelurile medii anuale sunt de multe ori de cinci până la zece ori superioare limitelor stabilite de OMS. Țările cu venituri mici din regiunea Pacificului de Vest le urmează îndeaproape.

Shanghai

Potrivit datelor OMS, orașele Riad (Arabia Saudită), Delhi (India), Cairo (Egipt) și Beijing (China) se numără printre cele în care aerul este cel mai încărcat cu particule MP10.

În Europa, nivelurile de concentrații de particulele materiale din cele două tipuri sunt practic aceleași la Londra și Geneva și ușor mai ridicate la Paris și Roma, notează OMS.

Sarajevo

Majoritatea surselor de poluare a aerului din mediul urban nu provin de la persoane fizice, potrivit agenției ONU, care recomandă limitarea emisiilor coșurilor de fum industriale, creșterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile și încurajarea transportului în comun rapid și a rețelelor de piste pentru biciclete.

sursa-http://www.agerpres.ro/

vizite 264
Mergi pe prima pagina
Propaganda verde © 2022 . Designed by: Livedesign