Propaganda verde

Reducerea risipei alimentare ajută la combaterea schimbărilor climatice

02 mai 2016 Propaganda Verde Infoverde
vizite 100

O cotă de aproximativ 14% din emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului agricol până în anul 2050 ar putea fi evitate prin gestionare mai bună a utilizării și distribuției alimentelor, arată un studiu publicat joi de Institutul pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului (PIK), informează Reuters.

„Agricultura are un impact major asupra schimbărilor climatice, în 2010 fiind responsabilă pentru mai mult de 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Evitarea risipei alimentare ar duce la eliminarea emisiilor inutile de gaze cu efect de seră și ar contribui la combaterea schimbărilor climatice”, a declarat unul din autorii studiului, Prajal Pradhan.

Un procent cuprins între 30 și 40% din alimentele produse la nivel mondial nu sunt niciodată consumate deoarece se alterează după recoltare sau în timpul transportului sau pur și simplu sunt aruncate de magazine și consumatori. Procentul alimentelor risipite este așteptat să crească semnificativ dacă economiile emergente precum China și India adoptă obiceiurile alimentare occidentale, printre care și o modificare a dietei prin creșterea consumului de carne.

Potrivit studiului publicat în Environmental Science & Technology journal, pe măsură ce țările sărace se dezvoltă și populația lumii crește, emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu risipa alimentară ar putea crește de la 0,5 gigatone de CO2 pe an până la 1,9 — 2,5 gigatone de CO2 pe an la mijlocul acestui secol.

Cercetătorii au analizat cerințele alimentare în trecut și în diferite scenarii viitoare și au descoperit că deși media globală a necesarului alimentar al unei persoane a rămas constant, în ultimele cinci decenii alimentele disponibile au crescut rapid, astfel că emisiile de gaze cu efect de seră care au legătură cu surplusul alimentar au crescut cu peste 300%. Și mai important, țările bogate tind să consume mai multă hrană decât este sănătos sau pur și simplu să o risipească.

Studiul nu menționează modul în care consumul alimentar ar putea fi diminuat, dar inițiative pentru abordarea acestei probleme au apărut deja atât în țările dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare. De exemplu, în luna ianuarie un număr de 30 de directori de companii, oficiali guvernamentali, centre de cercetare și organizații caritabile au demarat o inițiativă destinată reducerii la jumătate a risipei alimentare până în anul 2030.

sursa-http://www.agerpres.ro/

vizite 100
Mergi pe prima pagina
Propaganda verde © 2022 . Designed by: Livedesign