Propaganda verde

Hartă privind senzitivitatea climatică a ecosistemelor planetei, realizată la Universitatea din Bergen

20 martie 2016 Propaganda Verde Infoverde
vizite 127

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bergen, vestul Norvegiei, a realizat un sistem de măsurare a gradului de senzitivitate climatică a diferitelor ecosisteme ale planetei, scrie UPI.com.

”Vegetation Sensitivity Index” sau ”VSI” cuantifică cât de mult a fost afectat un ecosistem de creșterea temperaturilor și de variabilitatea climatică, asemenea perioadelor de căldură din luna octombrie sau a zilelor friguroase din luna martie.

”În primul rând, metoda identifică care din variabilele climatice, precum temperatura, disponibilitatea resursei de apă sau nebulozitatea, joacă un rol important pentru controlul productivității într-o locație anume”, potrivit lui Alistair Seddon, biolog la Universitatea Bergen.

”Apoi am comparat variabilitatea în ce privește productivitatea ecosistemului, folosind datele satelitare, față de variabilitatea valorilor climatice importante”, a mai spus Sedon, care a subliniat că cercetarea desfășurată a identificat regiuni de pe întreg cuprinsul globului care au sensibilitate ridicată, printre care se numără tundra arctică, pădurea tropicală, pădurea alpină, zonele de stepă și preerie și multe altele.

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen susțin că această hartă a senzitivității ecosistemelor planetei va fi mult mai precisă și dinamică pe măsură ce sunt adunate mai multe informații din observațiile satelitare. Studiul dedicat acestei hărți a fost publicat în revista Nature.

sursa-http://www.agerpres.ro/

vizite 127
Tag-uri: ,
Mergi pe prima pagina
Propaganda verde © 2022 . Designed by: Livedesign